Douglas hout is afkomstig van de douglasspar (Latijnse naam:Pseudotsuga menziesii).
Het wordt ook wel Europees douglas genoemd, het is in europa aangeplant en ingeburgerd. Het hout is goed verkrijgbaar, maar wordt nog niet zo veel en vaak aangeboden als vuren hout.
Er bestaat altijd wat verwarring tussen Douglas en Lariks hout, dit zijn 2 verschillende houtsoorten, en hebben onderling verschillen. Vaak worden deze 2 door / met elkaar genoemd, maar kan eigenlijk niet.
Levensduur van douglas hout:
Douglas hout heeft onbehandeld buiten een levensduur van circa 10-15 jaar, in een nat grasveld gaat het niet zo lang mee, dan zal het verval na 5 jaar al beginnen.
Binnen of droog onder een overkapping is de levenduur oneindig, binnen gebruik waar gestookt wordt is niet aan te raden, maar kan wel, er kan door uitdroging krip optreden, met scheurvorming als gevolg.
Douglas hout herkomst:
Van oorsprong komt het uit Noord-Amerika waar het Douglas fir of Oregon Pine wordt genoemd. Oregon Pine wordt gebruikt voor de benaming van het douglas hout van oude bomen.
De kleur van douglas hout:
De kleur is rood / roze achtig met geel te noemen.
De kern is vaak donker van kleur het hout eromheen lichter van kleur.
Het spinthout is iets minder duurzaam dan de kern, vaak bij goedkopere partijen douglas is er bijna geen rood rozige kleur te vinden, dan is het meerendeel spinthout.
Douglas hout vergrijsd ook onder invloed van zon en regen, onbehandeld zal het na circa 1 jaar buiten vergrijsd zijn, het gebruik van bijvoorbeeld douglas olie vertraagd dit proces.
Het is eigenlijk zonde om douglas niet met olie te behandelen, na een jaar onbehandeld buiten is er geen verschil meer zichtbaar tussen douglas en vuren.
Eenmaal grijs geworden is het lastig om het douglas hout te ontgrijzen, hiervoor zijn wel middelen, maar dat is eigenlijk het hout slopen / kapot maken, schuren kan helpen, maar helemaal weg zal het niet meer gaan.
Verschil tussen Lariks en Douglas hout:
Douglas en lariks hout worden vaak samen genoemd, maar kan eigenlijk niet, het zijn 2 verschillende bomen, qua hout eigenschappen lijken ze wel wat op elkaar.
De jaarringen wijken af en de kleur van douglas is iets donkerder, lariks is egaler van kleur.
De beschikbaarheid van lariks is beperkt in europa, eind jaren 60 en 70 is er relatief veel douglas aangplant in europa (met name Duitsland en Frankrijk)
Voordelen van douglas hout:
Mooie kleur.
Goed verwerkbaar.
Minimale werking.
Kan onbehandeld buiten (om vergrijzing tegen te gaan is behandelen met douglas beits wel aan te raden)
Hoeft niet met een chemisch middel behandeld te worden.
Nadelen van douglas hout:
Iets duurder, maar ook duurzamer, gaat langer mee onder invloed van de weersomstandigheden.
Beperkte kopmaten verkrijgbaar.
Is gevoelig voor krimpscheuren door uitdroging, het kan geen kwaad maar is een minder fraai gezicht.
Soms zitten er kleine gaatjes in het hout, het is niet erg, geen houtworm of insecten, maar oogt wat minder.